top of page
  • Mikko Silvennoinen

“ovatko kaikki kunnossa?”

Emancipate yourselves from mental slavery None but ourselves can free our minds

How long shall they kill our prophets While we stand aside and look? Some say it’s just a part of it We’ve got to fulfil the book

Bob Marley

Lähes tasan 53 vuotta sitten, päivän juuri vaihduttua viidenneksi kesäkuuta vuonna 1968, Robert F. Kennedy murhattiin Ambassador-hotellin keittiössä Los Angelesissa. Massachusettsin senaattori Kennedy oli juuri voittanut Kalifornian esivaalin ja oli siten käytännössä vahvistanut demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutensa republikaanien Richard Nixonia vastaan.

Hänen viimeiset sanansa ahtaassa tilassa tapahtuneen sekavan ammuskelun jälkeen olivat: “Is everybody ok?”

Bobby Kennedy kuolettavasti haavoittuneena. Vasemmassa alakulmassa turvamies Thane Eugene Caesarin klipsisolmio, jonka RFK repäisi kaatuessaan irti. RFK kuiskasi viimeiset sanansa viereensä kyykistyneelle hotellipalvelija Juan Romerolle.

Hotellin yökerhossa Coconut Grovessa esiintyi aikoinaan viihdemaailman kerma Judy Garlandista Barbra Streisandiin, Frank Sinatrasta Nat King Coleen. Monien suruksi rapistumaan päässyt Ambassador purettiin vuonna 2005. Ehkä urbaanin rappion uhrina, ehkä liian kivuliaana muistona menneisyyden selvittämättömistä asioista. Viimeinen kolmesta Kennedy-veljeksestä, Edward “Ted” Kennedy, kuoli vuonna 2009.

Kennedy-veljekset elokuussa 1968, kolme kuukautta ennen presidentti John F. Kennedy murhaa. Vasemmalta: Robert, Edward ja John F. Kennedy. (AP Photo, File)

Joidenkin mielestä aikakausi, jota kutsuttiin “1960-luvuksi” (The Sixties) alkoi Bobbyn veljen Jackin murhasta 22. marraskuuta 1963. Ehkä se loppui vuoden 1969 Rolling Stonesin Altamontin keikan sijasta jo kesäkuussa 1968 Ambassadorin ahtaassa, pimeässä keittiössä.

Murhasta pidätettiin hevoshoitajana työskennellyt, murhan aikaan 24-vuotias Sirhan Bishara Sirhan. Hän syntyi Jerusalemissa ja muutti palestiinalaiskristittyjen vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin ollessaan 12-vuotias. Hän istuu edelleen vankilassa Kennedyn murhasta, eikä omien sanojensa mukaan muista murhanneensa presidenttiehdokasta.

Tapaus näytti läpihuutojutulta. Keittiö oli tupaten täynnä ja lukuisten silminnäkijöiden todistuksen mukaan Sirhan astui ase ojossa Kennedyn eteen, joidenkin todistajien mukaan sanoi “Kennedy, you son of a bitch!” ja ampui useita kertoja kohti Kennedyä. Pieneen kokoonsa ja hentoon rakenteeseensa (Sirhanin unelma oli olla jockey eli laukkaratsastaja) nähden hämmästyttävän voimakkaalta vaikuttanut Sirhan runnottiin joukolla pöydälle, ja tämä jatkoi aseen liipasimen vetämistä vielä riuskojen miesten otteessakin.

Sirhan tunnusti, ja hänet tuomittiin kuolemaan. Tuomio muutettiin myöhemmin elinkautiseksi, koska kuolemantuomio todettiin Kalifornian perustuslain vastaiseksi vuonna 1972. Ja vankilassa hän istuu edelleen. Lukuisat pyynnöt päästä ehdonalaiseen on evätty. Sirhan on 77-vuotias.

Tapaus on siis taputeltu, selvä kuin pläkki?

Eipä niin nopeasti.

Robert F. Kennedyn ruumiinavauksen suoritti klo 3.00-9.30 kesäkuun 6. päivänä 1968 Los Angelesin kuolemansyyntutkija Thomas Noguchi. Hän on edelleen elossa ja 94-vuotias. Noguchi tunnetaan hieman makaaberisti “tähtien patologina”. Hänen pöytänsä kautta viimeisellä matkallaan ovat kulkeneet Kennedyn lisäksi myös mm. Marilyn Monroe, Janis Joplin, Sharon Tate ja John Belushi. Vaikka Noguchi oli rautainen ammattilainen, hän joutui pyytämään, että Bobby Kennedyn kasvot peitetään liinalla ruumiinavauksen ajaksi, koska hän oli ihaillut tätä niin paljon.

Noguchin mukaan Kennedyyn oli osunut kolme luotia. Neljäs luoti lävisti Kennedyn puvun aiheuttamatta vahinkoa. Yksi luoti oli kulkenut Kennedyn kainalon läpi, toinen oli jäänyt kiinni Kennedyn selkärankaan ja kolmas, tappava luoti, oli lävistänyt hänen kallonsa aivan oikean korvan tyvestä ja sirpaloitunut aiheuttaen massiivista vauriota aivoihin. Noguchin mukaan on suoranainen ihme, että Kennedy eli edes vuorokauden haavoittumisen jälkeen.

Thomas Noguchi esittelee RFK:n ruumiinavauksen tuloksia Los Angelesin kaupunginvaltuustolle vuonna 1974. (Los Angeles Times Photographic Collection)

Noguchi toteaa ruumiinavauksen perusteella, että luodit oli ammuttu jyrkässä kulmassa ylöspäin, ja tappava luoti oli ammuttu niin läheltä, että haavan ympärillä oli aseen piipusta tuprahtaneen ruudin aiheuttamia palovammoja.

Luotien lentoradat ja osumakohdat ruumiinavauksen perusteella.

Noguchi hankki seitsemän siankorvaa ja suoritti niillä ampumiskokeita. Niiden perusteella hän päätteli, että tappava luoti oli ammuttu 15-75 millimetrin etäisyydellä Kennedyn ihosta. Silminnäkijälausuntojen mukaan Sirhan oli lähimmillään puolen metrin päässä Kennedystä, suoraan tämän edessä.

Ja tästä tarina muuttuu yhä oudommaksi. Lisää seuraavassa postauksessa.

Comments


bottom of page